Dýně - malý zázrak

Zde je několik důvodů, proč je dobré jíst dýni!

  1. Dýně je velmi nízkokalorická: 100g to jen asi 30kcal! 
    Navíc je sytá, takže se tím rychleji cítíme najedení. Oranžová barva toho plodu nás nevyhnutelně spojuje s beta karotenem - a je to tak správně!
    100 g dýně obsahuje až přibližně 450µg vitaminu A, což představuje pokrytí obvyklé denní potřeby tohoto vitamínu pro děti a polovinu denní dávky dospělých. Kromě toho má hodně vitaminů skupiny B (hlavně B2) vitamínu B3 a minerálních látek - draslík, vápník, fosfor. Bohužel vysoký glykemický index dýní způsobuje, že se nedoporučuje pro jídelníček diabetiků.

 

       2. Mimo oranžovou dužinu, tykev obsahuje také velmi chutné pecky. Velmi často                   jsou   nedoceněny a jednoduše při zpracování vyhozeny do koše.
           To je velký omyl! V peckách dýní je velmi vysoká dávka hořčíku, který je                       nezbytný pro správné fungování nervového systému a krevního oběhu, fosforu                   potřebného pro naše kosti, zinku, který zlepšuje kondici naší kůže a vitaminů                   skupiny B. Minerální látky však nejsou úplně všechno! V peckách dýní je také                   kombinace nenasycených mastných kyselin - omega 3 a 6, které snižují hladinu                 špatného cholesterolu a předcházejí ateroskleróze.

 

       3. V dýních se neukládají škodlivé sloučeniny obsažené v umělých hnojivech,                 jako jsou dusičnany či těžké kovy (např. olovo), a proto z ní uvařené polívčičkyse               skvěle hodí na první jídlo pro naše nejmenší.

           Dýně je bohužel velká, tvrdá a je obtížné ji nakrájet. Máme však na to fígl! Na               trhu je k dostání odrůda Hokkaidó charakterizovaná sytě oranžovou barvou a                   malými rozměry. Její slupka je tenoučká a lze ji jíst. To je skvělé řešení pro                     všechny hospodyňky, které nemají dostatek času na vaření.

 

Potřebujete poradit?


Nahoru