2. Mimo oranžovou dužinu, tykev obsahuje také velmi chutné pecky. Velmi často jsou nedoceněny a jednoduše při zpracování vyhozeny do koše.
To je velký omyl! V peckách dýní je velmi vysoká dávka hořčíku, který je nezbytný pro správné fungování nervového systému a krevního oběhu, fosforu potřebného pro naše kosti, zinku, který zlepšuje kondici naší kůže a vitaminů skupiny B. Minerální látky však nejsou úplně všechno! V peckách dýní je také kombinace nenasycených mastných kyselin - omega 3 a 6, které snižují hladinu špatného cholesterolu a předcházejí ateroskleróze.
3. V dýních se neukládají škodlivé sloučeniny obsažené v umělých hnojivech, jako jsou dusičnany či těžké kovy (např. olovo), a proto z ní uvařené polívčičkyse skvěle hodí na první jídlo pro naše nejmenší.
Dýně je bohužel velká, tvrdá a je obtížné ji nakrájet. Máme však na to fígl! Na trhu je k dostání odrůda Hokkaidó charakterizovaná sytě oranžovou barvou a malými rozměry. Její slupka je tenoučká a lze ji jíst. To je skvělé řešení pro všechny hospodyňky, které nemají dostatek času na vaření.