Recepty z kaštanů

Recepty z kaštanů

Ingredience

RECEPTY KAŠTANY - víte, že kaštany obsahují
vitamíny K, E, B, C (vitamín C obsahují ve stejné míře jako například citrony)
minerály – železo, zinek, vápník, draslík, fosfor, hořčík
tanin – což je to účinný anti oxidant-10 % bílkovin-biotin-karoten
kyselinu pantotenovou-30–60 % škrobu-zlepšují kvalitu kůže, vlasů a nehtů-prospívají krevnímu oběhu a srdci, vhodné jsou při vysokém krevním tlaku-jsou vhodné při revmatismu-jsou dobré na žaludek a podporu trávení - působí detoxikačně-potlačují únavu a bolesti hlavy-podporují imunitu
Kaštany jedlé jsou vhodnou potravinou při hubnutí . Mají nižší energetickou hodnotu než oříšky, chipsy nebo jiné slané pamlsky. Jedlé kaštany mají velká pozitiva na zdraví, trávení a podporují i zdravé hubnutí .
Čerstvé kaštany jsou nízkokalorické, obsahují jen 180 kalorií na 100 gramů, což znamená, že jsou méně kalorické než například mandle, lískové oříšky nebo kterékoliv jiné sušené ovoce.
Kaštany neobsahují cholesterol a ani gluten, tím pádem z nich zaručeně nepřiberete. Plody jsou velmi výživné, obsahují 30 až 60 procent škrobu a šest až 10 procent bílkovin.

KAŠTANOVO – ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Suroviny na těsto: 30 g vlašských ořechů, 20 g arašídů, 40 g slunečnicových semínek, 125 g sušenek FIBROKI Tost, 30 g másla,
2 lžíce arašídového másla + marmeláda DIETESSE na namazání
střední vrstvy

Suroviny na náplň: 2 vaničky tvarohu, 250 g kaštanového pyré,
3 vejce, čekankový sirup nebo kokosový cukru (podle chuti )
+ švestky navrch

KAŠTANOVÉ PYRÉ

Suroviny: 500 g jedlých kaštanů, 200–250 ml mléka, 1 vanilkový cukr, špetka skořice, rum a třti nový nebo kokosový cukr
Postup: jedlé kaštany vložíme do mírně osolené vody a vaříme 30 minut. Ještě horké kaštany oloupeme jak z horní lesklé
slupky, tak i z té vnitřní. Pracujeme tak, že kaštany necháme v horké vodě a vždy jich vyndáme jen několik na oloupání.
Oloupané kaštany dáme do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr, špetku skořice a pod pokličkou vaříme doměkka,
asi 15 minut. Uvařené necháme i se zbytkem mléka vychladnout. Poté ponorným mixérem rozmixujeme na pyré. Je-li pyré
příliš husté, přidáme trochu mléka. Dochutí me rumem a cukrem podle chuti .

KUŘECÍ PRSA S KAŠTANY A HOUBAMI SHIITAKE


Suroviny: 250 g kuřecích prsou, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky uzené sladké papriky, 70 g vařených rozmačkaných kaštanů, 30 ml bílého
jogurtu, sůl, 60 g hub shiitake, 1 lžička ghí, olivový olej
Postup: z uzené papriky, soli a šťávy z citronu vytvořte marinádu a vložte do ní alespoň na 30 minut plátky kuřecího masa. Poté ho orestujte
dozlatova na olivovém oleji tak, aby bylo hotové. Maso vyjměte a do
pánve přidejte ghí a promíchejte. Poté přidejte houby a krátce orestujte.
Vařené kaštany lehce osolte a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte
do nich jogurt a promixujte znovu do hladké hmoty. Podávejte maso na
kaštanovém pyré s houbami.

KAŠTANOVÝ CHEESECAKE

Suroviny: 1 krabička sušenek FIBROKI, 400 g sýra ricott a, 250 g kaštanového pyré, 2 lžíce medu, 3 vejce, 50 ml smetany
Postup: na dno dortové formy rozložte sušenky FIBROKI, ostatní suroviny pečlivě promíchejte a nalijte na sušenky (můžeme přidat i vanilkovou esenci). Pečeme cca 55 minut, poté ještě necháme chvilku dojít
v otevřené troubě.

Postup

KAŠTANOVO – ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Postup: semínka, ořechy a sušenky rozmixujeme (rozdrtí me)
najemno. Rozpustí me máslo s arašídovým máslem a polijeme jím
mix. Vše smícháme a vytlačíme na spodek dortové formy. Těsto
namažeme marmeládou a připravíme si náplň.
Všechny ingredience na náplň smícháme a hmotu nalijeme na
těsto. Navrch poklademe plátky švestek. Pečeme na 160 °C
přibližně 60 minut.

KAŠTANOVÉ PYRÉ

Postup: jedlé kaštany vložíme do mírně osolené vody a vaříme 30 minut. Ještě horké kaštany oloupeme jak z horní lesklé slupky, tak i z té vnitřní. Pracujeme tak, že kaštany necháme v horké vodě a vždy jich vyndáme jen několik na oloupání.
Oloupané kaštany dáme do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr, špetku skořice a pod pokličkou vaříme doměkka,
asi 15 minut. Uvařené necháme i se zbytkem mléka vychladnout. Poté ponorným mixérem rozmixujeme na pyré. Je-li pyré
příliš husté, přidáme trochu mléka. Dochutí me rumem a cukrem podle chuti 

KUŘECÍ PRSA S KAŠTANY A HOUBAMI SHIITAKE


Postup: z uzené papriky, soli a šťávy z citronu vytvořte marinádu a vložte do ní alespoň na 30 minut plátky kuřecího masa. Poté ho orestujte
dozlatova na olivovém oleji tak, aby bylo hotové. Maso vyjměte a do
pánve přidejte ghí a promíchejte. Poté přidejte houby a krátce orestujte.
Vařené kaštany lehce osolte a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte
do nich jogurt a promixujte znovu do hladké hmoty. Podávejte maso na
kaštanovém pyré s houbami.

 

KAŠTANOVÝ CHEESECAKE


Postup: na dno dortové formy rozložte sušenky FIBROKI, ostatní suroviny pečlivě promíchejte a nalijte na sušenky (můžeme přidat i vanilkovou esenci). Pečeme cca 55 minut, poté ještě necháme chvilku dojít
v otevřené troubě.

Potřebujete poradit?


Nahoru
Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.Více informací